Winnaar Korfbal Challenge 2016

img_1393Foto: Marco Spelten

Het kan bijna niemand ontgaan zijn dat deze laatste week van 2016, net als voorgaande jaren, de Korfbal Challenge plaatsvond in het Topsportcentrum te Rotterdam.
Deze keer was er een iets andere opzet met twee poules. PKC/SWKGroep en TOP/Quoratio waren als clubteams ingedeeld bij de Diamonds uit België en de Nederlandse Tulips.
Doordat PKC de wedstrijd won tegen de Belgen en TOP zichzelf zag verliezen tegen de “best of the rest” van Nederland, werd de finale een fraai affice.

In de troostfinale, vroeg in de avond, wist TOP de derde plaats te veroveren en om 20:15 was het de beurt aan ons vlaggenschip. Deze wedstrijd werd live uitgezonden op Ziggo Sport.

PKC begon fraai met een doelpunt uit het eerste schot, maar de oranjes wisten nog bij te blijven. Langzaam maar zeker echter, liep onze trots uit met hier en daar fraaie staaltjes topkorfbal.
Ook de Tulips lieten mooie acties zien waarbij vooral een schitterende ‘under the bridge’ van Fleur Hoek wel een doelpunt was om in te lijsten. Zeker de verdedigende druk van PKC maakte dat doelpunten door het achttal van Wim Scholtmeijer (die zijn contract als bondscoach met 2 jaar verlengde) slechts moeizaam tot stand kwamen. De ruststand liet dan ook een duidelijk verschil zien in het voordeel van onze ploeg uit Papendrecht.

Een aantal experimenten (zoals gebruikelijk in de Challenge) gaven soms wel opmerkelijke situaties. Zowel de vrije bal als de strafworp moesten genomen worden door de veroorzaker. Daarbij moest een strafworp bovenhands geschoten worden, waardoor er in de eerste helft geen enkele van de vijf toegekende strafworpen werd gescoord.

In plaats van twee helften werd de wedstrijd nu verdeeld in viermaal 12,5 minuut zuivere speeltijd. Het derde kwart ging PKC gewoon door met scoren, dus het verschil liep op tot 8 punten.
Maar toen kwam het vierde kwart. De Tulips kwamen dichterbij en alsof er een luikje over de korf was geschoven ging er geen enkele bal in de PKC-korf. De spanning was te snijden toen de stand 24-23 werd. Iedereen zat op het puntje van zijn stoel. Een vrije kans in de slotseconden van Mirjam Maltha draaide uit de korf en ook de andere pogingen eindigden in niets, zodat een verlenging uitbleef en PKC als winnaar een cheque van €2.500 kreeg uitgereikt. Laurens kan zich nog verheugen op een weekendje weg, want hij werd terecht uitgeroepen tot beste speler van het toernooi.

Zo kunnen we weer een prijs bijschrijven, maar het laatste kwart van de wedstrijd zal nog wel in de hoofden blijven spoken en hopelijk is dit een leermomentje voor het vervolg van de Korfbal League.

Op 7 januari is de thuiswedstrijd tegen AW.DTV uit Amsterdam, hopelijk wordt ook deze ploeg aan de zegekar gebonden. Iedereen een fijne en vooral veilige jaarwisseling!

Peter Besemer

Meest recente berichten