De Leeuwarder Courant over PKC/SWKGroep

Datum: zondag, februari 5, 2017

Afgelopen week werden spelers van PKC/SWKGroep geinterviewd door de Leeuwarder Courant. Het stuk kunt u hieronder lezen:

De grootsheid van PKC

LDODK/Rinsma Fashion wil de Nederlandse korfbaltop bestormen. Dit seizoen maakt de club die ambitie (voorlopig) waar, al steekt één team nog duidelijk boven LDODK uit:
PKC/SWKGroep. Een bolwerk van bijna duizend leden, uit een Zuid-Hollands
dijkdorp. ,,Aan de top komen zoals LDODK doet is een prestatie, maar daar blijven is pas echt knap.”

NIELS VAN MARLE

LDODK heeft de zaken sinds afgelopen zomer meer dan behoorlijk voor elkaar. De selectie
werd aangevuld met de internationals Marjolijn Kroon en Friso Boode (inmiddels afgezwaaid bij Oranje), de vereniging kreeg de beschikking over hagelnieuwe kunstgrasvelden en met drie nieuwe extra hoofdsponsors kreeg ook de clubkas een stevige impuls.

En sporthal Kortezaag, hoewel geen eigendom, is bij thuisduels al jaren een sfeervolle arena, die landelijk bekend staat als het ‘Ahoy van het Noorden’, nog verwijzend
naar de tijd dat de Korfbal League beslist werd in het Rotterdamse sportpaleis. Menig korfbalvereniging mag – en zal – jaloers kijken naar LDODK.

Maar er is nog een stapje hoger. Of misschien zelfs wel twee of drie. Want PKC uit Papendrecht is in alles groter (978 leden en 55 teams in competitie om 411 leden en 31 teams bij LDODK), verder en ook beter. ,,Wij willen in alles voorop lopen”, vertelt Martine de Jong, bestuurslid en oud-speelster van het eerste. ,,Met die ambitie is PKC één van de beste clubs van Nederland geworden.”

Misschien zelfs wel dé beste, want de prijzenkast is indrukwekkend. Vijftien nationale veldtitels, negen kampioenschappen in de zaal (plus nog een hele rits tweede plaatsen) en twaalf keer mocht de aanvoerder van PKC de Europa Cup omhoog houden.
Al even indrukwekkend: de accommodatie op sportpark Oostpolder. Vier kunstgrasvelden – waarvan het hoofdveld fraai gesitueerd met aan de ene kant het balkon van het clubhuis en aan de andere lange zijde een tribune – en twee eigen sporthallen.

De wedstrijdhal heeft op een extra ring een eretribune, er is een verhoogd persbalkon en elke wedstrijd is via internet live te volgen middels een uitzending waar de NOS jaloers op zou zijn: kundig live-commentaar, diverse camerastandpunten (zelfs vanuit de nok van de hal), statistieken, herhalingen, graphics; alles zit er op en er aan.

Laurens Leeuwenhoek loopt al van kleins af aan rond bij PKC. Op zijn vierde
begon hij bij de club die aan moederskant vervlochten was in de familie en uiteindelijk bereikte hij het eerste. ,,Dat is best speciaal. Een club die meedoet om de bovenste plekken, haalt vaak ook de beste spelers.” Zoals in het verleden bijvoorbeeld Marjan de Jong (Heerenveen) en Bianca Joustra (Tietjerk) naar Papendrecht trokken.

Al in de jeugd komen talentvolle spelers en speelsters van verre naar PKC.
,,Uiteraard zijn er mensen die wij benaderen omdat we potentie zien”, vertelt De Jong. ,,Maar er zijn er genoeg die uit zichzelf de stap zetten, omdat ze weten dat ze hier de top kunnen halen.”

Ook in de jeugd is PKC een grote speler. Het kan zomaar dat op 8 april zowel het
eerste senioren- als het juniorenteam in de Amsterdamse Ziggo Dome staat voor de strijd om de landstitel.

Natuurlijk moppert er wel eens een buurtclub als een talent kiest voor het groen en wit in Papendrecht. ,,Maar ik weet dat ze er bij GKV, mijn oude club in Gorinchem, juist nog altijd heel trots op zijn dat ik hier speel”, vertelt Suzanne Struik, net als Leeuwenhoek ook international van het Nederlands team, en sinds de junioren actief bij PKC.

Er lopen bij PKC maar liefst zes internationals rond en nog eens twee spelers die dat tot 1 januari waren. En of dat nog niet genoeg is, koos ook Nick Janssens, de beste Belgische schutter van de afgelopen jaren, voor een avontuur in Papendrecht.

Uit vrije wil overigens en voorlopig speelt hij zijn wedstrijden vooral in het tweede team. De Jong, met een glimlach op het gezicht: ,,Soms is het echt puzzelen waar we al het talent laten. Voor komend seizoen moeten we bijvoorbeeld een aantal heel goede junioren
laten doorstromen, maar we weten nog niet precies hoe.”

LDODK zou die luxe heel graag hebben, maar de realiteit is dat de basis nog altijd
smal is. Valt er uit het basisachttal iemand weg, dan is de vervanger niet van hetzelfde kaliber. Toch is nog een handvol spelers halen niet zomaar de oplossing weet Leeuwenhoek. ,,Die fout is hier ook gemaakt, nog niet eens zo heel lang geleden. Dat werd halen om het halen, waardoor eigen talenten juist vertrokken en toen die tijdelijke krachten vervolgens weggingen, was het gat twee keer zo groot.” Het leverde PKC een paar ongewoon magere jaren op, zonder playoffs.

,,Maar de komst van Marjolijn en Friso naar LDODK is wel echt een goede slag”, vult Struik
aan. ,,Dat zorgt voor een sterk collectief. Zonder die twee waren ze niet zo ver geweest als nu.” Ze was wel even verrast dat Kroon, bij Oranje vaak haar kamergenote, voor een avontuur in Friesland koos. ,,Ook omdat ze in Zaandam blijft wonen. Ik zou geen trek hebben in al dat gereis.”

Aan de andere kant proefde ze ook dat Kroon een nieuwe uitdaging nodig had. ,,Bij LDODK zit ze duidelijk weer lekker in haar vel. De komst van dergelijke toppers is, denk ik, ook wel een statement geweest naar de rest van de selectie en vereniging. Nu gaan we ook echt doen wat we zeggen, dat idee. Ik hou daar wel van. Het kan dé ommekeer zijn voor LDODK.”

De neutrale korfballiefhebber smacht ook wel naar een nieuwe naam in de top. In de afgelopen zes zaalfinales stuitte PKC vier keer op het Sassenheimse TOP, de regerend kampioen en huidige
nummer drie in de Korfbal League. Struik denkt dat het kan, een finale
tussen haar club en LDODK. ,,Als ik kijk naar het spel en de spelers, dan is LDODK momenteel verder dan TOP.”

Detlef Elewaut, de Belgische trainer van PKC, proeft dat zijn ploeg nieuwsgierig is naar vanavond (zaterdag 4 februari).  ,,Dat is een topwedstrijd. Ik hoop op een open duel. Al wil ik wel winnen uiteraard. Anders worden het een lange terugreis.” Lachend: ,,En voor mij nog iets langer, want ik moet nog door naar Antwerpen.”

Hij kende LDODK tot voor kort eigenlijk niet zo goed. Logisch ook; voor zijn
rol bij PKC was Elewaut bondscoach van België. En in zijn tijd als speler van PKC (seizoen 2007/’08) was LDODK niet meer dan een bescheiden overgangsklasser, ver uit zijn zichtveld.

De gebroeders Zwart waren bekend in Friesland, maar allesbehalve potentiële League-toppers. ,,Maar ik zie bij LDODK een sterk team, met een mooie verdeling van de
doelpunten”, geeft Elewaut een snelle analyse. ,,Met wat ik gezien heb is het terecht dat ze ambiëren om in de finale te staan. Thuis hadden we het hier ook heel lastig.” Invaller Danny den Dunnen maakte die zaterdagmiddag, met nog negen seconden te spelen, de beslissende 20-19.

Op zaterdagmiddag inderdaad. Van oorsprong is PKC een vereniging met een christelijke inslag. In 1998 liet de club zelfs de strijd om de Europa Cup schieten omdat de finale op zondag was. En nog altijd speelt PKC de thuiswedstrijden al om half vier.
De Jong: ,,Wij vinden het heel belangrijk dat mensen met het hele gezin naar PKC kunnen. ‘s Avonds neem je de kinderen minder makkelijk mee, nu staan die allemaal wel lekker langs de lijn en zien hun idolen spelen. Ook dat geeft binding.”

Die idolen zijn overigens zeker geen profs. De internationals hebben wel een A-status via NOC-NSF, maar vanuit PKC gaan er niet wekelijks gevulde enveloppen door de kleedkamer. ,,Wel krijgen we via de club goede randvoorwaarden”, aldus Leeuwenhoek. ,,Schoenen, kleding en braces worden geregeld en soms zijn er sponsoren die eens wat extra willen doen. Maar dat is dan
meer in de vorm van een trainingsweekend omdat we kampioen geworden zijn dan dat er een zak geld op tafel komt.” Leeuwenhoek betaalt zelfs nog altijd keurig zijn contributie. ,,Dit is gewoon mijn cluppie hè.”

Hij sluit af met een overpeinzing voor de nieuwe uitdager. ,,LDODK heeft dit alles voornamelijk bereikt dankzij een heel talentvolle lichting. Ik ben benieuwd hoe ze het nu verder opbouwen van onderaf. Want aan de top komen is een prestatie; daar blijven is pas echt knap. Dát is de kracht van PKC.”

Suzanne vs. Laurens: de LDODK-quiz.

1. Wat betekent LDODK?
Suzanne: ,,Ha, die weet ik gewoon: Leer Door Oefening De Korfbalsport.”
Laurens: ,,Ik weet dat het een fusieclub is, want vader Zwart is altijd boos als mensen alleen
maar LDO zeggen. ODK is Onder De Korf? Leer Door Onder De Korf? Kan niet
goed zijn dit!

Juiste antwoord: Leer Door Oefening De Korfbalsport

2. LDODK komt uit Gorredijk en?

Laurens: ,,Makkie! Terwispel.”
Suzanne: ,,Jeetje…Tietjerk ofzo?”

Juiste antwoord: Terwispel

3. Welke trainer bracht LDODK naar de Korfbal League?
Suzanne: ,,Dat was Gerald Aukes.”
Laurens: ,,Aukes!”

Juiste antwoord: Gerald Aukes

4. Door wie werd LDODK dit zaalseizoen verslagen?
Laurens: ,,Door ons en door… Was het DVO? Ja, DVO. Daar snapte ik toen niks van.”
Suzanne: ,,Wij wonnen van ze en DVO laatst ook.”

Juiste antwoord: PKC en DVO

5. Wat is de hoogste eindklassering van LDODK?
Suzanne: ,,Niet in de top-5, dus ik zeg zesde.”
Laurens: ,,Dat was vorig jaar. Zesde plek.”

Uitslag: 4 om 4.

Barragevraag: André Zwart werd vorig seizoen topscorer van de Korfbal League. Met hoeveel doelpunten?
Laurens: ,,134.”
Suzanne: ,,141”

Juiste antwoord: 122.

Laurens wint en gaat naar huis met een echte sukerbole.

Laatste nieuws

SLUIT JE AAN

Kom korfballen bij PKC/Vertom! Of vind een taak die bij je past om de club te helpen.

Word lid
Word vrijwilliger

Volg jij al het laatste nieuws?

Blijf op de hoogte van PKC/Vertom.

Volg ons op Instagram