Beleid PKC jeugdselecties

PKC is met de B1 , C1 en D1 allemaal kampioen geworden in de desbetreffende hoofdklassen.
Hierdoor zijn ze alle 3 actief op de NK’s, dit is als vereniging wederom een enorme prestatie van formaat!
Graag sta ik hierbij even stil om duidelijk te maken dat deze prestaties niet zomaar vanzelf sprekend zijn.
Vaak hoor je toch (aan de bar) de (te) kritische noten omtrent selectiebeleid, gemaakte keuzes, de wijze van trainen en spelen en ja er zijn altijd wel problemen en valt er altijd wat te verbeteren, maar de ideale situatie bestaat niet.

Het is feitelijk zo dat PKC de afgelopen 30-40 jaar de meest stabiele jeugdopleiding heeft van alle korfbalverenigingen in Nederland, daar waar de meeste andere verenigingen vaak kiezen voor smalle sterke jeugdselecties om korte termijn succes te behalen die puur gericht zijn om kampioen te worden doet PKC dit anders.
Het beleid is dat wij kiezen voor brede evenwichtige jeugdselecties bestaande uit 20 spelers waarbij het 1e team in de hoogste klasse en het 2e team in de klasse daaronder moet spelen, daarnaast willen we dat alle selectiecategorieën ongeveer even sterk blijven, dit is een behoorlijk klus omdat we soms een flinke onevenwichtigheid hebben in de verhouding jongens(tekort) en meisjes en de kwalitatieve sterkte of zwakte in een bepaalde categorie.
Deze keuzes leiden lang niet altijd tot een kampioenschap maar zorgen er wel voor dat er elk jaar weer een goede kwalitatieve selectie staat.

Ook op het gebied van onze jeugdtrainers doen we het vaak anders als bij de meeste verenigingen, daar worden vaak veelvuldig trainers van buiten aan getrokken die daar dan toch vaak als een passant weer vertrekken, PKC kiest (bijna) altijd voor trainers van binnen de vereniging die het PKC gedachtengoed in hun lijf hebben zitten, toch is het zo dat onze eigen trainers absoluut geen eenheidsworst zijn, ze hebben een redelijke mate van vrijheid zodat de spelers toch met de nodige diversiteit worden opgeleid.

Als je 20-15-10-5 jaar terug kijkt welke verenigingen er met hun jeugd succesvol waren in de top, je ziet dan kortstondig veel namen staan die daarna weer weg zijn, er is slechts één naam die altijd bijstaat, dat is PKC!

Namens JKTZ,
Bas Boer.