Er zijn in het nieuwe seizoen enkele kleine wijzigingen in de spelregels en reglementen, de meeste zijn vooral tekstueel en administratief. De meest in het oog springend en van invloed voor de spelers en scheidsrechters zijn:

• De scheidsrechters hebben de aanwijzing gekregen om consequenter de voordeelregel toe te passen.
    Dus bij een overtreding het spel door te laten gaan als de benadeelde ploeg er toch nog voordeel uit kan halen of als het voordeel niet echt heel duidelijk is dan toch nog te fluiten voor een overtreding.
  • Een 2e scheidsrechters aanwijzing is om meer op te treden tegen “het spel op te houden”.
    Voorbeelden van spel ophouden zijn:
  1. treuzelen bij het overplaatsen van de bal;
  2. de bal van de aanval naar de verdediging terugplaatsen, tenzij dit gebeurt om een aanval beter op te zetten;
  3. ver doorvoeren van samenspel, dat onvoldoende gericht is op het op brengen van de bal naar het aanvalsvak;
  4. ver doorvoeren van samenspel, dat onvoldoende gericht is op het scheppen van schotkansen;
  5. het bewust negeren van duidelijke schotkansen;

In het bijzonder merkt de PRC op dat scheidsrechters er zorg voor dienen te dragen dat ploegen het spel niet ophouden bij het opbrengen van de bal van verdediging naar aanval, en dat elke overtreding van dit type wordt bestraft – of het nu gebeurt in de begin-, midden- of eindfase van de wedstrijd.

Een reglementswijziging in het breedtekorfbal is dat men daar nu onbeperkt mag wisselen en terug wisselen.
Wedstrijdkorfbal maximaal 8x wisselen met terug wisselen.
Breedtekorfbal onbeperkt wisselen met terug wisselen.

Op de website van het KNKV vindt je onder competitie en dan regelgeving alle spelregels, wedstrijdreglementen en bestuursbesluiten terug.
Alle recente wijzigingen zijn terug te vinden onder: