Bertjan neemt afscheid als voorzitter

Datum: woensdag, september 23, 2020

Tijdens de Algemene Leden Vergadering (ALV) van vanavond draagt Bertjan Scheepbouwer de voorzittershamer over. Acht jaar in het bestuur, waarvan ruim zes jaar lang aan het roer van PKC/Vertom. Acht jaar lang lief en leed. We blikken samen met Bertjan terug op deze periode.

Bertjan vanavond draag jij de voorzittershamer over aan jouw opvolger. Met welk gevoel zit je hier?

Het loslaten van datgene waar ik ruim 8 jaar lang, week in week uit mijn energie in heb gestoken laat me zeker niet onberoerd, maar de wetenschap aan wie ik het kan overdragen (zowel bestuur als managers en commissies) geeft me een heel gerust gevoel. Het is echt een deel van mijn leven geweest, dus dat zal best even aanpassen worden. Ik zal het zeker gaan missen, maar ik weet ook heel zeker dat dit het juiste moment is om weer eens een ander aan het roer te hebben. Met de mensen die we hebben zitten in het bestuur en de commissies komt dat echt goed.

Welk moment is jou het meest bij gebleven?
Deze vraag is ongeveer vergelijkbaar met: wie van je kinderen vind je het liefst? Ik kan zoveel momenten noemen: het ridderen van Piet van Wijngaarden, de publicatie van het jubileumboek, grote evenementen van events in onze 2e hal, Jeugd-kamp of de winst in Ahoy na een fenomenale goal van Johannis 4 seconden voor tijd. Als ik dan toch moet kiezen, kies ik voor het winnen van de Europacup tegen Boeckenberg in de eigen PKC-hal. Het was een finale die écht een finale was, top korfbal, een kolkende PKC-hal, een mooi feest na de finale en bovenal ook een eigen organisatie. Het complete toernooi was fenomenaal.

Wat is, bestuurlijk gezien, een resultaat waar je het meest trots op bent?

Deze vind ik makkelijker. Dit zijn twee specifieke resultaten:

Dat ik van de vereniging de vrijheid heb gekregen om de organisatie neer te zetten zoals hij nu staat en dat we hebben kunnen bewijzen dat het werkt. Geen bestuur met 7 of 8 mensen, maar een klein slagvaardig bestuur dat zich, zonder hun privé leven kwijt te raken, echt kan bezig houden met besturen en een managementlaag waar veel gedelegeerde verantwoordelijkheid ligt. Verantwoordelijkheid bij de specialisten dus, die we niet vermoeien met ellenlange bestuursvergaderingen, maar die gewoon lekker kunnen doen waar ze echt goed in zijn. Wij als bestuur vergaderden max 10x per jaar, ca 100 minuten per keer. De rest van onze energie staken we in de samenwerking met de managers en de commissies. We hebben het niet alleen neergezet, maar hebben ook laten zien dat het werkt.

Eén van mijn speerpunten toen ik 8 jaar geleden aantrad was: de vereniging financieel schokbestendig maken, maar daarbij wel blijven investeren in ons complex en innovaties.  Geen paniekvoetbal, maar goede onderbouwde keuzes maken. Nou, daar kijk ik echt tevreden op terug en hierbij moet ik, zonder mijn andere collega’s tekort te doen, de naam van Rob Roelofs zeker noemen. Wij hebben hierin helder en standvastig beleid gevoerd, het resultaat is van ons allemaal. Want zonder de tomeloze inzet van heel de club (en dan zeker ook met heel erg veel dank aan de sponsoren) hadden we dat natuurlijk nooit kunnen waarmaken.

Wat zou je achteraf anders doen?
Ik zou achteraf gewild hebben dat we eind seizoen 2018/2019 anders regie hadden kunnen voeren. Het vertrek van een aantal zeer gewaardeerde spelers en speelsters is hoe dan ook niet helemaal op de manier verlopen zoals ik die voor PKC voor me zie. Uiteraard hebben alle partijen hier een rol in, maar ik steek dan toch graag eerst de hand in eigen boezem. Ik vind niet dat anderen steken hebben laten vallen, maar misschien had ikzelf nog wat meer kunnen doen.

Wat ga je het meeste missen?
De spanning en de energie die vrijkomt als we met PKC gave dingen organiseren of weer in de eindfase van de competitie terecht komen. De samenwerking met veel jong organisatietalent bij PKC houdt je fris en energiek. Iedereen die nog zegt: “De jeugd van tegenwoordig gaat echt geen vrijwilligerswerk meer doen” die moet eens bij ons komen kijken. Mopper dus niet, maar geef de jeugd de ruimte om te doen wat zij willen doen en waar zij goed in zijn, geef ze verantwoordelijkheid. Sta niet klaar met het opgestoken vingertje als het niet goed gaat, maar sta klaar om te helpen. Volgende keer gaat het dan beter.

Het mooiste voorbeeld is PKC Events, daar ging weleens wat mis. Ik herinner me een gat in de vloer, de vloer onder water, stroomgenerator die uitviel, maar als je dan uiteindelijk op zaterdagavond het resultaat ziet, dan ben je wel de meest gelukkige en trotse voorzitter van Nederland he?  Dus echt het samenwerken aan die gave dingen. In je eentje is er niks aan, succes moet je samen delen.

Wat ga je nu doen met je vrije tijd?
Bij PKC ga ik zorgen dat ik niemand voor de voeten loop. Lekker een bardienstje draaien, beetje sporten en wat coachen bij mijn dochter. Gewoon wat ik altijd al heb gedaan en ben blijven doen. Als shirtsponsor blijven we met ons bedrijf gelukkig betrokken bij de selectie, dat vind ik wel erg leuk. Verder hoop ik ooit een keer mijn handicap met golf onder de 10 te krijgen, daar gaat nu nog harder aan gewerkt worden. Startend: morgen!

Ondere andere jij hebt Niels Mooij aangedragen als nieuwe voorzitter van PKC/Vertom. Wat wil je doorgeven aan jouw opvolger?
Ik ben niet van plan om hem te belasten met adviezen of dingen die beter of anders moeten. Maar ik wil wel één ding meegeven: Stuur niet aan op een georganiseerde reis (een bestuur dat alles weet), maar maak er met heel de club een avontuurlijke trektocht van.

En misschien wel het allerbelangrijkst: vergeet niet te genieten onderweg, het is zó mooi. Wees onderdeel van de club.

 

Laatste nieuws

SLUIT JE AAN

Kom korfballen bij PKC/Vertom! Of vind een taak die bij je past om de club te helpen.

Word lid
Word vrijwilliger

Volg jij al het laatste nieuws?

Blijf op de hoogte van PKC/Vertom.

Volg ons op Instagram