Mondkapjesplicht PKC/Vertom

Datum: woensdag, december 2, 2020

Er waren wat vragen en onduidelijkheden over de mondkapjesplicht.

Ondanks dat de PKC accommodatie van PKC is wordt deze gezien als publieke binnensportaccommodatie.

Het dragen van een mondkapje is dus vanaf 1 december verplicht.

De mondkapjesplicht geldt vanaf 1 december voor iedereen van 13 jaar en ouder die zich begeeft in alle publieke binnenruimtes, zoals binnensportaccommodaties.
Deze verplichting geldt in eerste instantie voor drie maanden.
Zodra er geen medische noodzaak meer is wordt deze bepaling ingetrokken door de Rijksoverheid.

Detailregelgeving:

• Op het moment dat men de PKC binnen accommodatie betreed dient een ieder vanaf 13 jaar en ouder een mondkapje te dragen;
  • Jeugd van 12 jaar en jonger hoeft dit dus niet te dragen;
  • Als men actief gaat sporten (trainen, les, instructie, wedstrijdspelen) dan hoeft er geen mondkapje gedragen te worden, zodra men klaar is met sporten weer wel;
  • Dit geld voor de sporters, trainers, coaches, reserve/wisselspelers op de bank, scheidsrechters;
  • Alle andere aanwezig personen dienen wel altijd een mondkapje te dragen, denk aan verzorgers, medische staf, begeleiders, pers, mediateam, jurytafel ect.

Er geldt een uitzondering voor mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Het kan zowel om zichtbare, als onzichtbare beperkingen of ziektes gaan. Concreet gaat het om:

• Mensen die vanwege hun beperking of ziekte fysiek niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten. Bijvoorbeeld door een aandoening aan hun gezicht;
  • Mensen die door het dragen van een mondkapje last krijgen van hun gezondheid. Bijvoorbeeld door een longaandoening;
  • Mensen die ernstig ontregeld raken van het dragen van een mondkapje. Bijvoorbeeld vanwege een verstandelijke beperking of psychische aandoening;
  • Begeleiders van mensen die afhankelijk zijn van non-verbale communicatie, zoals liplezen.

Het handhavend lokaal gezag kan mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt.

Namens het bestuur en de KTZ.